Mariefred

Med sina charmiga kvarter och kullerstensgator som kantas av pittoreska trähus beskrivs Mariefred som en idyllisk småstad. Läget vid Mälaren och närheten till Stockholm har därför gjort Mariefred till ett populärt besöksmål och även gett staden hög status på bostadsmarknaden. Idag lever omkring 5 500 invånare här.

Mariefreds historia går tillbaka ända till 1370-talet när borgen Gripsholm byggdes ute på en udde. Borgen fick efter flera utbyggnader benämningen Gripsholms Slott under 1530-talet och kom att bli ett centrum när staden började växa fram under samma period. Namnet Mariefred kom från klostret Pax Mariae som betyder Marias fred. Tyvärr finns inga lämningar från klostret kvar.

Under 1800-talet bestod näringslivet av mestadels hantverkare och jordbrukare. Befolkningen ökade i långsam takt och först på 1890-talet bestod Mariefred av 1 000 invånare.

Idag har orten utvecklats till en småstad nära storstaden. Mariefred har goda kommunikationer till och från Stockholm med snabbtåg från Läggesta vilket gör staden lämplig för pendling.

Vårt fastighetsinnehav i Mariefred uppgår till ca 14 700 kvm uthyrningsbar yta och består av både bostäder och kommersiella lokaler centralt belägna.

Nygatan 5 A-B

Fastigheten är belägen i centrala Mariefred med närhet till goda kommunikationer. Byggnaden uppfördes år 1948 i tre våningar ovan mark. Den uthyrbara ytan omfattas av 14 hyreslägenheter och en lokal.

Nygatan 7 A-B

Fastigheten ligger centralt belägen i Mariefred med närhet till goda kommunikationer och annan service. Byggnaden omfattar tio hyreslägenheter.

Långgatan 26 A-C

Till fastigheten hör två bostadsbyggnader som ursprungligen uppfördes 1943. Fastigheten omfattar elva hyreslägenheter och fyra lokaler, bland andra Svensk Fastighetsförmedling.

Herr Stens Väg 11

Fastigheten är centralt belägen i Mariefred med gångavstånd till Gripsholmsviken. Byggnaden omfattar fem hyreslägenheter.

Munkhagsgatan 10 A-D

Till fastigheten hör tre byggnader, varav den äldsta är från 1929, som omfattar fem lägenheter samt en lokal. Fastigheten ligger centralt i Mariefred med knappt en minuts gångavstånd till busshållplats.

Kyrkogatan 6, Storgatan 4

Byggnaden uppfördes 1938 och omfattas av sex lägenheter och tre lokaler där det bland annat bedrivs en klädaffär och en frisörsalong. Fastigheten är centralt belägen vid torget med en minuts gångavstånd till busshållplats.

Herr Stens Väg 10

Den charmiga fastigheten omfattas av fem lägenheter och är centralt belägen i Mariefred. Fastigheten har närhet till goda kommunikationer med gångavstånd till Gripsholmsviken.

Djurgårdsgatan 25 A-B, Nygatan 1 A-C, Nygatan 3, Storgatan 16

Till fastigheten hör två byggnader som byggdes 1956. Byggnaderna omfattar 41 lägenheter samt fem lokaler, bland annat Röda Korset och en inredningsbutik. Fastigheten är centralt belägen med närhet till service och kommunikationer.

Slottspaviljongen

Mitt emellan Gripsholms Slott och Mariefreds mysiga stadskärna ligger Slottspaviljongen i en underbar slottsmiljö. Byggnaden inrymmer idag en restaurang och en uteservering med utsikt över Mälaren.

Långgatan 9/Storgatan 6

Fastigheten ligger centralt vid torget och kallas för Apotekargården och syftar på gårdens hundraåriga apotekstid (1787-1892). Fastigheten byggdes under andra delen av 1700-talet av familjen Ljungman som tillhörde slottsförvaltningen.

Kyrkogatan 11/Storgatan 5

Fastigheten som ligger centralt vid torget byggdes under 1800-talet och består av både lägenheter och kommersiella lokaler. Här hittar vi bland annat lunchrestaurangen Elsas Skafferi och Leila Lindholms konceptbutik Leila´s General Store.

Kyrkogatan 5/Långgatan 4

Centralt belägen i Mariefred ligger denna fastighet från 1877 och består av flera byggnader med totalt sex hyreslägenheter.

Kyrkogatan 3

Fastigheten byggdes under jugendstilen 1909 för bostadsändamål. Det har även bedrivits hotell och pensionat i byggnaden.